Na de winst van zaterdagavond met 4-5 tegen Eindhoven verloor Replay HYC zondagavond met 1-4 van Flyers Heerenveen.  Tot 7 minuten voor affluiten had HYC Replay kans op onverhoopte puntenwinst tegen Herenveen. Onverhoopt omdat zondagavond werkelijk niks lukte bij de Herentalsenaren en ze toch gelijke tred hielden met de ongeslagen leiders. Maar met de meet in zicht kreeg HYC alsnog drie treffers om de oren: 1-4 was de terechte einduitslag.


Het kijken naar de Herentalse hockeyers deed tijdens de match tegen de Flyers pijn aan de ogen. Slechte passes, slordig verdedigen en vooral een gebrek aan passie maakten van de rood witte troepen een onherkenbaar leger. Na een vroege goal van Mitch Bruysten (0-1) dreigde dan ook een fameuze rammeling. Met veel geluk en vooral een fantastische Keaton Hartigan in het doel, bleef de schade evenwel beperkt tot wat blutsen in de doelpalen en in de dwarslat.


De twee periode verliep volgens hetzelfde script. HYC bleef rommelen terwijl Heerenveen voor de goal van Hartigan kampeerde. Tegenprikken van de Herentalsenaren waren zo schaars dat een olijkerd aan de ijsmeester voorstelde om het ongeschonden ijs van het HYC-aanvalsvak niet schoon te vegen. Kwestie van tijd en energie te sparen in een tijd van ‘afschakelplannen’. Afgeschakeld waren trouwens ook de strafbanken. Noch de thuisploeg noch de Friezen deden mekaar pijn en ref de Brabander vond evenmin trucen om de ene of andere booswicht naar het cachot te sturen.

Een match zonder straffen? Een mens vraagt zich af of zich in Herentals een wonder afspeelde… Helemaal niet want wat historisch snuisteren leert dat alleen de rijke NHL geschiedenis 372 matchen vermeldt met een blanco strafblad. Waarvan weliswaar de meeste uit de tijd toen de dieren nog spraken maar meer recent  (2011!) de zevende finalewedstrijd voor de Eastern Conference tussen de Boston Bruins en Tampa Bay.


Met steeds de 0-1 op het bord bracht de derde periode plots meer opwinding. HYC kwam zowaar op een hoger toerental en wat geen mens voor mogelijk hield, gebeurde.  Tyler Melancon frommelde de puck achter goalie Oosterwijk! (1-1) Nu kon er zelfs gedroomd worden van een derde opeenvolgende winst tegen de Friesland  Flyers. Die fantasie hield ongeveer 7 minuten stand. Toen schoot Josh Prudden de puck uit de allerkleinste hoek en na een mooi opgezette aanval in het HYC-doel. (1-2)

Amper een minuut later stond  Ronald Wurm klaar om de laatste Herentalse hoop te fnuiken. (1-3) Of was er die toch nog? Wat anders te denken van het plan om met nog twintig seconden op de klok een wanhoopsoffensief te starten zonder goalie….Mitch Bruysten zei beleefd ‘bedankt’ en dropte de 1-4 in het lege HYC-doel. Ongestraft.  JvdB / foto's Kurt Tops / HYC / NNieuws.